Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Den osynlige av Patricia Cornwell oktober 20, 2010

Filed under: Läsvärd — bokslukarna @ 2:20 e m
Tags: , ,

Höstrusk förtjänar sina deckare. Detta är den första boken i en lång rad av deckare av Patricia Cornwell. Totalt 17 stycken (varav jag har läst tio till tolv stycken). Alla har de rättsöverläkare dr Kay Scarpetta i huvudrollen som brottsutredare. Intrigen i Den osynlige startar i fyra kvinnors dödsfall, offer för en seriemördare. Kay Scarpetta tar sig an fallen i samarbete med polisens överkonstapel Marino. Hon stöter även på patrull på sin egen institution, där någon försöker sabotera utredningen och verkar vara ute efter Kays liv. Är denne någon samma som mördaren eller någon som agerar utifrån helt andra orsaker.

Kay Scarpetta är framgångsrik forskare och den första kvinna som lyckats bli chef för en amerikansk delstats rättsmedicinska institution, till många manliga kollegors avund. Jag gillar att brottsutredaren är rättsläkare, det ger mer spänning i form av ett detektivarbete byggt på sökande av ledtrådar och analyser än aktionfylld mördarjakt. Dock saknar inte dessa deckare aktion, långt i från.

Cornwells deckare är helt klart läsvärda. Inbördes kan de variera något i kvalitet. Själva mordhistorierna är i stort sett fristående från bok till bok, men genom dem alla löper en annan intrig kopplad till Kay Scarpetta själv som är minst lika och inte mer spännande och gastkramande. Dock efter fem sex böcker måste jag erkänna att jag tröttnade en del på Scarpetta, och även på de andra karaktärerna. Detta verkar vara ett fenomen som de flesta som läst denna serie har upplevt. Jag läste på Bokhoras blogg att även författaren själv inte visst om hon längre gillade sina karaktärer. De senaste böckerna verkar dock har tagit sig.

Patricia Cornwell har själv arbetat på en rättsläkarstation vilket ger stor trovärdighet i beskrivningen av Kay, hennes arbetsplats och sätt att arbeta och utreda morden.

av Hanna

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s