Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Röd skymning av Fredrik Lindblom mars 3, 2011

Filed under: Uncategorized — bokslukarna @ 1:31 e m
Tags: , ,

Jag vet inte riktigt om jag ska vara positiv eller negativ. Jag är nog positiv. Boken var nog egentligen för barn som är lite äldre än jag men det gick ganska bra ändå. Det handlar om en liten flicka vid namn Theresa. När hon var mycket liten attackerades hennes by av fiender som förstörde allt i sin väg. Så mitt upp i allt ihop skadar hennes syster sig mycket svårt. Men som ett ljus i mörker erbjuder sig en som heter Premanos att ta hand om Theresa och hennes syster så Theresa får växa upp i ett slott. Men Theresa är inte som dom andra tjejerna som helst satt hemma och lekte med dockor nej Theresa vill bli soldat. Och med Premanos hjälp går den drömmen i uppfylelse. En mycket bra och mycket sorglig bok men som sagt nog bättre för barn som är äldre än jag.

av Vera

OBS! Spoileralert gällande kommentarerna nedan där Vera pratar med författaren

 

6 Responses to “Röd skymning av Fredrik Lindblom”

 1. Hej Vera,

  Vad roligt att höra att du ställer dig positiv till Röd skymning, och att du tycker att det är en bra (men sorglig) bok. Nu vet jag inte hur gammal du är, men Röd skymning passar nog bäst från 15 år. Fast jag vill egentligen inte sätta någon ”åldersgräns” eller så. Det känns så tråkigt på något vis att begränsa sig, särskilt eftersom alla läsare är olika 🙂

  Jag läste något inlägg tidigare där du berättade att du slutade läsa Röd skymningen eftersom boken blev för sorglig. Jag kan bara ana var du slutade läsa, och visst är det en sorglig bok på många sätt – något annat kan man inte säga.

  Sen läste jag också att du skrev att du blev besviken på Röd skymning. Är det något du skulle kunna utveckla lite mer? Jag som författare är givetvis väldigt nyfiken på att höra dina åsikter.

  Ha en fortsatt trevlig vecka!

  Med vänlig hälsning
  Fredrik Lindblom

  • bokslukarna Says:

   Hej Fredrik,
   Vad roligt att du hör av dig. Jag gillade boken och har läst klart den nu. Du undrade varför jag blev besviken. Det var så att jag trodde att Theresa skulle hitta källan och blev besviken över att hon inte gjorde det. Jag har en liten fråga till dej. Jag undrar om den här boken ingår i en serie? Vi läste nåt om det.
   Vera

   • Hej igen!

    Det är bara roligt att prata med någon som har läst Röd skymning. Och du är definitivt den yngsta jag känner till som har tagit sig igenom boken. Jag blev i ärlighetens namn lite chockad när jag fick reda på att du bara är nio år gammal. När jag var nio skulle jag aldrig ha orkat mig igenom varken Röd skymning eller Dödrelikerna för den delen… Fast Harry Potter-böckerna är speciella. Jag älskar de tre första böckerna av hela mitt hjärta =)

    Det är intressant det du säger om Theresa och källan, men på sätt och vis fann hon ju den – men i en dröm, och där den dessutom hade förlorat sin forna gåva. Det mesta som rör Theresa känns tragiskt på något sätt. Det är svårt att sätta fingret på allt som gick fel när det gäller henne. Hon hade alla förutsättningar att lyckas, men ibland räcker inte ens det del.

    Mot slutet av boken kände nog många att Theresa hade gått så långt att de inte ville att hon skulle få en andra chans. Jag tillhör den skaran, vilket kanske inte är så förvånande…

    När boken trycktes var det ännu inte helt klart huruvida Röd skymning skulle bli en serie eller ej. Nu vet jag med säkerhet att det är den första boken i en serie. Jag skriver dag som natt på uppföljaren som tar vid precis där Röd skymning slutar. Du kan kika på en första illustration från uppföljaren här: http://www.ascentoria.se/aktuellt.html

    Parallellt med uppföljaren till Röd skymning skriver jag på en urban fantasy (”Där haven möts”), som riktar sig till en yngre målgrupp (och då främst tjejer). Jag kanske skulle skicka över en bok till dig när den lämnar tryckeriet?

    /Fredrik

   • bokslukarna Says:

    Hej igen Fredrik,

    Jag tar gärna emot ett ex av ”Där haven möts”. För jag gillar hur du skriver.
    Mamma lovar att hon hör av sig när hon läst röd skymning.
    Vera

 2. bokslukarna Says:

  Ojdå, Vera. Kankse var lite väl tufft av mamsen att låta dig läsa denna bok, du är ju bara nio. Men jag trodde att du skulle klara allt efter Dödsrelikerna. I vilket fall så har jag nu blivit rejält nyfiken på boken och kommer och snor den ur din hylla ikväll. Hoppas att det är ok.
  Mamma

  • Hej Veras mamma!

   Ja, Röd skymning kan nog vara lite av en utmaning för en nioåring. Fast har man tagit sig igenom exempelvis Dödsrelikerna torde man kunna ta sig igenom mycket annat likväl. ”Problemet” med Röd skymning är att den är ganska mörk (särskilt mot slutet), djup, bitvis våldsam och en del annat… Somliga saker kan nog vara svåra att ta till sig, relatera till eller bara förstå för en nioåring. Nu verkar dock Vera inte vara vilken nioåring som helst, och sannolikt är det också därför som hon lyckades ta sig igenom boken utan större problem 😉

   Det skulle vara mycket intressant att höra vad du tycker och tänker om Röd skymning, eftersom vi då får ett ”vuxenperspektiv” att sätta i kontrast mot Veras perspektiv.

   /Fredrik


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s