Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Tusen strålande solar av Khaled Hosseini april 27, 2011

Filed under: En riktigt bra bok — bokslukarna @ 3:52 e m
Tags: , ,

Blickade upp mot en av reklamskyltarna på spårvagnen i morse. Den riktade sig till par som flyttar ihop och erbjöd introducerande familjerådgivning. Ett påhittat par syntes på bilden, den ena höll några böcker i handen varav en var Tusen strålande solar (de andra var Bitterfittan, ett språklexikon och Ett barn blir till). Ja, vad säger man om det valet av böcker…

Tusen strålande solar berörde mig starkt. Den utspelar sig i Afghanistan och handlar om Mariam och Laila, båda fruar till den äldre Rashid. Mariam stämplas tidigt som harami, ett utomäktenskapligt barn, och det präglar hela hennes uppväxt. Mariam och hennes mor Nana bor i en liten hydda, en kolba, utanför staden Herat. Det enda ariam ser fram emot är besöken från hennes far Jalil Khan. Han är en rik man med tre fruar och flertalet barn. Mariam låter sig ledas in i fantasin, genom hans berättelser, om att han ska komma och hämta henne och låta henne bo hos honom. När han en av hennes födelsedagar inte dyker upp rymmer hon till honom. Men istället för att bli välkomnad avvisar han henne. Jalil blir dock tvyngen att ta emot sin dotter när Nana väljer att ta sitt liv. Det ordnas snabbt fram en ma till Mairam, den 30 år äldre Rashid. Till en början behandlas hon väl. Det är när hon får ett missfall som grymheterna tar vid.

Laila växer upp som granne med Rashid och Mariam. Hon föddes samma dag som Sovjet invaderar Afghanistan 1978. Hon lever med sina föräldrar och umgås med sin bästa vän Tariq fram tills dess att ryssarna fördrivs från Afghanistan och inbördeskrig utbryter. Familjer flyr eller går under. Tariq ber Laila att gifta sig med henne och följa med honom, men hon väljer att stanna hos sin familj. De dödas i en bombräd och Laila räddas av Rashid som tar hem henne. Rashid vill ganska snart ta Laila till sin andra hustru. Laila godtar detta eftersom hon är gravid med Tariqs barn.

Deras liv tillsammans, Mariam, Laila, barnen och Rashid präglas av avundsjuka, äktenskapligt våld och misshandel, krig, hunger osv. De båda kvinnorna förenas så småningom i sin kamp mot maken och delar en gemenskap och vänskap vilket resulterar i stora uppoffringar.

Boken är otroligt bra och välskriven och ger mig som läsare väldigt mycket. Dels berättelsen om kvinnornas relation, deras känslor och hur de hanterar situationer och dels en berättelse om Afghanistan som kompletterar Flyga Drake (författarens debutroman). Jag tycker om hans sätt att skriva och den historiska aspekten om Afghanistan, fakta om krigen som vävs in i berättelsen är trovärdigt och målande, grymt naturligtvis. Khaled Hosseini tar i båda sina böcker även med berättelser och bilder av Afghanistan före krigshärjningarna, vilket ger en mer rättvis framställning av landet. Jag både vill och behöver veta mer än bara Afghanistan tiden under ryssarna och talibanerna.

av Hanna

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s