Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Morgon i Jenin av Susan Abulhawa maj 7, 2011

Filed under: En riktigt bra bok — bokslukarna @ 2:44 e m
Tags: , , ,

Det här var en mycket intressant läsning ur många aspekter. Jag kan säga redan nu att jag rekommenderar den här boken, Morgon i Jenin av Susan Abulhawa. Ämnet och handlingen berör på så många plan och har förändrat mig på något sätt. Boken är en släktkrönika som utspelar sig i Palestina och Israel med början strax efter andra världskriget. Själva bokens handling slutar 2002, det gör ju inte den fortgående konflikt som härjar där än.

Det är framförallt en palestinsk släkt vi får följa från det att de lever fridfullt i sin by Ein Hod och blir fördrivna från sina hem 1947-48, dömda att sedan leva som flyktingar, då staten Israel skapades. Vi följer dem, deras barn, barnbarn, vänner, makar, farbröder och mostrar. Sakta genom boken växer bilden av hur de palestinska flyktingarna lever och livet i flyktinglägren är.

I slutet av boken finns ett stycke som så bra sammanfattar hela boken, så jag väljer att ta med det här: ”I Aris arbetsrum att tre generationer sammanförda av en redan avgjord historia som bedragits av ödet, men som i det ögonblicket krävde att berättas. Det var berättelsen om en familj i en okänd by som en dag fick besök av ett förflutet som inte var dess eget och sedan för all framtid var fången i sin längtan, mellan rötter och jord. Det var en berättelse om kriget och dess isande, brännande och sedan återigen isande lågor. Om vild kärlek och en självmordsbombare. Om en flicka som flydde sitt öde och blev ett ord utan betydelse. Om vuxna barn som letade i vanvett för att hitta sin plats i tillvaron. Om en sanning som tvingade sig fram genom lögnerna och trängde fram ur en spricka, ett ärr i en människas ansikte.”

Språket är så vackert i denna bok och skiljer sig en del från böcker jag tidigare läst. Det är målande och beskrivande på ett innehållsrikt och känslomässigt sätt. Jag måste fortsätta att citera Susan Abulhawa för att ge exempel på hennes sätt att berätta: ”Han stängde in smärtan, lät den tova sig i sin maktlöshet.”, ”Och han lade en filt av medkänsla över mina ord.”.

Det här är ingen självbiografisk bok om Susans egen släkt, men som hon själv skriver i bokens efterord är berättelsens historiska händelser och gestalter verkliga. Boken publicerades första gången 2002 av ett litet förlag som strax efter gick i konkurs. Med hjälp av ett franskt förlag där bokens franska översättning getts ut gavs boken återigen ut på engelska av Bloomsbury.

Jag upplever inte att den här boken är skriven som propaganda, utan den berättar en version om en palestinsk familj. Jag är övertygad om att berättelser om israeliska familjer, soldater osv är minst lika hemska och grymma. Det här behöver berättas och berättas om och om igen, speciellt ur människors perspektiv. Den här boken får mig verkligen att inse att det finns inget som är rättvisa, däremot finns orättvisa, så oändligt mycket orättvisa. Det behövs miljoner och åter miljoner av filtar av medkänsla att lägga över alla ord och handlingar.

av Hanna

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s