Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

The Last Olympian av Rick Riordan maj 31, 2011

Filed under: Uncategorized — bokslukarna @ 6:13 e m

Så tog jag mig då i kragen och plockade upp femte och sista delen i Percy Jackson och Olympierna. Eftersom detta handlar om sista boke kan förstås spoilers förekomma. Jag ska försöka att inte avslöja för mycket, men det är svårt att skriva om sista delen i en serie utan att lämna ut endel. Känn er varnade! (Det gäller inte minst Er Hanna och Vera som bara läst första boken än så länge)

När sista boken börjar rasar kriget mellan Kronos och de olymiska gudarna för fullt och det gör förstås att handlingen genast blir fartfylld. Det är väl en av fördelarna med serier och särskilt då sista delen att det inte behövs någon lång fas av uppbyggnad av handlingen och presentation av karaktärerna. Pang på bara. Har du inte läst de första fyra böckerna får du skylla dig själv.

Percy kastas så klart in i händelsernas centrum och måste i början på boken, efter att ha gjort ett fruktlöst försök att stoppa Kronos framfart, bege sig till Camp Half-blood där han äntligen får höra profetian som säger att det val han kommer göra kommer avgöra världens öde. Sen måste han ge sig ut på äventyr för att lära sig mer om sin största fiende Luke som numera är förvandlad till Kronos. Så han tar med sig sina två vänner den strävsamme men ganska rädda Grover och den geniala Annabeth… Nej, det är inte Deathly Hallows i antika Grekland. Jag vet att vi pratat om likheterna mellan Percy och Harry Potter tidigare, men det har aldrig varit så tydligt som i sista boken. Visst Riordan har ett helt annat sätt och skriva på. Dessa böcker är snabba i sina repliker som ofta är väldigt roliga. Till och med i de mest fasansfulla situationer kan de mest komiska inslag dyka upp och jag uppskattar verkligen det. Jag kan inte lägga åt sidan hur boken speglar de två sista böckerna i Harry Potter-serien, men det stör mig inte. Jag ser det hela tiden, men boken är välskriven, humoristisk och mycket spännande. Slutstriderna, för det förstod ni väl ändå att det skulle finnas, känns något forcerade och jag kanske hade önskat mig något mer uttdraget med mer strategier. Men å andra sidan så dör människopr man lärt sig älska i utdragna slutstrider (Deathly Hallows och Mockingjay) så det kanske inte är något att längta efter. Boken, och såklart hela serien, är mycket läsvärd och borde få fler svenska läsare. Så känn er nu tipsade och ta och läs denna serie.

av Elin

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s