Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Banned Books Week Del 6 – filmatiseringar september 30, 2011

En hel del av de böcker som tas upp på ALAs lista av Banned Books har naturligtvis blivit filmatiserade. Det faller sig bra att ta upp några av dem på vårt fredagstema Film av boken.

The Lord of the Rings, Sagan om ringen, J.R.R. Tolkien har blivit anklagad för satanism. Det är ständigt återkommande att av religiösa orsaker försöka att förbjuda människor att skriva och läsa om ondska och kreativa krafter såsom trolleri och likställa det med satan. Samtidigt handlar det inte bara om att inte tillåta beskrivningar av ondskan och djävulen, säga att det är häxkonster och böckerna borde brännas på bål, utan också att begränsa kreativitet och fantasi. Vi Bokslukare är ju för fantasi! Jag anser att det främjar en människas möjligheter att kunna tänka sig in i andra människors situationer, att kunna se andra världar, möjligheter och sätt att vara, leva osv. Förbud handlar mycket om rädsla. Rädsla som får fritt utrymme och ved på elden kan växa till grym ondska. Det blir ganska intressant då att förbjuda fantasy-litteraturen av dessa orsaker eftersom de så ofta handlar om dessa frågor, kampen mellan gott och ont.

Borta med vinden av Margaret Mitchell bannlyst för användandet av ordet nigger. Ett olämpligt ord att använda av gemeneman kan man ju hålla med om, men att förbjuda boken på grund av det. Man kan ju istället vända på det och använda den boken att reflektera över och diskutera behandlingen av människor. Borta med vinden kan ju i alla fall inte beskyllas för dess användande av svordomar (om boken stämmeröverens med filmen). Grymt rolig när Elisabeth Taylor klämmer i ”Great Balls of Fire!”.

Jag håller med dig  Hanna! Fantasyböcker som ofta, nästan alltid faktiskt, handlar om kampen mellan ont och gott. Är ju lite av en favorit bland de som vill bannlysa olika sorters böcker. De väljer att se böckerna ur ett ganska ensidigt perspektiv tycker jag. Visst kan man välja att se de onda krafterna: Sauron (eller för den delen Voldemort, President Snow m fl) som gestaltningar av satan själv. Men varför då inte lika gärna se de goda, i detta fallet Frodos, kamp som Jesus kamp. Men vill man då bannlysa så kallar man väl det för avgudadyrkan. Då ska de väl bannlysas av den anledningen.

När det gäller Borta med vinden och användandet av ordet ”nigger” så finns det ju flera paralleller att dra här. Jag läste precis Onkel Toms stuga för barnen där ordet neger förekommer väldigt frekvent. Men som förälder så är det ganska enkelt att förklara för barnen att det ordet har använts som ett nedgraderande ord och ett skällsord och därför används det inte längre idag. Det var inte längesedan som det diskuterades att ta bort ordet även fråmn Pippi Långstrump- böckerna. Såvitt jag minns det så var det norska radion som valt att ta bort ordet, men jag tror att det fick stanna kvar i den svenska versionen.

Summan av den här veckan tror jag, och nu är det Elin som skriver, är att: Det finns gott om människor där ute som av flera, ofta ganska inskränkta, anledningar vill förbjuda något som inte sällan är ganska bra litteratur. Det är därför skönt att American Library Association väljer att uppmärksamma detta. Det var förstås därför som vi också valt att ägna denna veckan åt att ”fira” Banned Books Week tillsammans med ALA. Jag hoppas att ni har tyckt att det har varit lika kul som vi tyckt. Kan nog mycket väl hända att vi gör om det nästa år.

av Hanna och Elin

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s