Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Breakfast at Tiffanys februari 10, 2012

Filed under: Film av boken,Läsvärd — bokslukarna @ 9:51 f m
Tags: , ,

Döm om min förvåning när jag upptäckte att kultfilmen Breakfast at Tiffanys är baserad på en bok, den också. Ja, jag vet att jag inte borde bli förvånad längre över att mer eller mindre varenda film är baserad på en bok, men i det här fallet blev jag det.

Under jullovet, med familjen kvar på landet tog jag i min ensamhet äntligen fram filmen Breakfast at Tiffanys ur bokhyllan. Det är nu över ett år sedan jag köpte filmen, men tack vare att det bara har varit jag som har velat se den har jag fått vänta på rätta tillfället. Jag slog mig således ner i soffan och njöt mig igenom hela filmen. Handlingen är ganska enkel och grund storyn med pojke möter flicka och allt är komplicerat, tycke uppstår i alla fall, men så är det än mer komplicerat och man vet aldrig om de ska få varandra eller ej har vi ju sett förut. Men maken till vacker film. Så stilren och så snygg. Människorna är vackra, deras kläder är vackra, möblerna är vackra, till och med katten som beskrivs som ful i boken är vacker. Det är som att vandra genom en konsthall full av magnifika tavlor. Missförstå mig inte, handlingen är charmig och det finns ett inslag av kriminalitet och maffia för att göra det hela mer spännande. Filmen skulle kunna vara sevärd även för sin handling. Men det är inte den som dröjer kvar hos mig utan det är hur oerhört vackert allt är och löjligt snygg jag nog också hade varit om jag bara fick gå omkring i sådana kläder och bo i en charmig våning i New York. Kanske inte lika snygg som Audrey Hepburn, men nära tror jag. Så se genast denna film om du inte gjort de redan. Eller se om den det ska jag snart göra.

Boken då?Det är ju det som är så intressant. Jag hade inte en aning om att boken fanns. Men så skulle jag låna en ny CD-bok till bilen, på biblioteket, och så står den där mitt framför näsan på mig. Jag norpade genast år mig den och har nu njutit av den i bilen den senaste veckan. Otroligt nog så uppskattar jag den väldigt mycket fast den inte är full av lika vackra bilder. Handlingen är väsentligt ändrad på några viktiga ställen. Jag säger inte vilka för det vore att avslöja för mycket. Men skillnaderna gör boken mer spännande och inte lika lättsmält. Så ta och läs boken eller lyssna på den som jag gjorde.

av Elin

Annonser
 

One Response to “Breakfast at Tiffanys”

  1. sara Says:

    Ja! Visst är den bra, både bok och film alltså. Blir sugen på att se filmen igen efter din beskrivning!


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s