Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Oliver Twist av Charles Dickens mars 18, 2012

Filed under: En riktigt bra bok — bokslukarna @ 5:15 e m
Tags: , , , ,

En härlig klassiker som jag lyssnat på i bilen. Jag har sett flera filmatiseringar av denna bok inklusive den tecknade Oliver som inte är i närheten av boken vad gäller grymhet, men inte läst boken förut. Jag köpte Cdn för att familjen skulle lyssna på den i bilen när vi åkte långt, men det var svårt att få till volymen så att det funkade bra i hela bilen så nu ahr vi istället lagt in den i barnens iPod. Vad som slog mig när jag sedan lyssnade på boken själv är att den faktiskt är ganska hemsk. Riktigt bra, men väldigt hemsk. Vera som är elva och läser det mesta har inga problem att klara av denna saga, men Doris som nu är åtta och inne i en känslig period  är nog bättre att hon vänta lite. En av Sune böckerna finns också i iPodden och det är nog bättre att hon håller sig till den.

Boken handlar om, som de flesta av er vet, Oliver Twist, en pojke som förlorar sin mor strax efter födseln på ett fattigt sjukhus. Eftersom ingen vet vem hans släktingar är får han växa upp som föräldralös. Dickens samhällskritik lyser igenom i allt han skrivet och självklart är det på det viset att anledningen till att boken är så hemsk är för att Dicken vill visa hur de fattiga i dåtidens England ständigt blev trampade på av de bättre bemedlade. När Oliver Twist i en av de mest kända scenerna ber om mer mat då ingen på fattighuset kan äta sig mätt börjar problemen på riktigt. Oliver blir genast stämplad som en bråkmakare och när han tvingas fly från sina så kallade välgörare hamnar han såklart i just den sortens sällskap som fattigvården hela tiden vetat skulle vara Olivers slutstation. Som tur är är det inte slutstationen utan Oliver har många äventyr kvar innan boken är slut och han fortsätter att vara en redig pojk trots att han har alla odds emot sig.

Jag gillar boken. Den är full av oväntade vändningar och vi får följa så många personers öde. Dickens skriver på ett rakt och humoristiskt sätt. Boken kan verkligen rekommenderas, men är inte för de svaghjärtade.

av Elin

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s