Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Hungerspelen recensionen mars 30, 2012

Nytt modem och nu en vecka sent recensionen av Hungerspelen, filmen.

Två av Bokslukarna var och så filmen tillsammans med en gästskrivare för en vecka sedan. Före filmen kunde vi konstatera att trots att vi försökt dämpa oss var förväntningarna höga och efter kunde vi som väl var konstatera att vi slapp bli besvikna. Filmen var väl gjord och jag tycker att man på ett bra sätt lyckas skapa den känslan jag får när jag läser böckerna och får hela historien genom Katniss ögon. Den stora skillnaden mellan boken och filmen tycker jag är att man får reda på mer av vad som pågår utanför arenan i filmen. Detta skapar en annorlunda bild av vad som händer och jag kan förstå att det måste göras på det viset i film för att vi inte kan läsa Katniss tankar som vi hela tiden gör i boken. För mig kändes det väldigt konstigt att få reda på så mycket av det som jag tycker avslöjas först i bok två redan nu i första filmen. Men det slår mig att när jag läste Hungerspelen första gången, visste jag inte att den var en del av en serie. När jag läste Hungerspelen hade inte de andra två böckerna kommit ut ännu och jag hade inte en aning om att det skulle bli tre böcker. Om man, vilket de flesta gör idag, vet att det finns tre böcker och att den sista dessutom heter Revolt så är det inte svårt att gissa sig till vad som kommer hända. Så därför är det nog inte att avslöja för mycket att visa lite av det som pågår utanför arenan, men för mig blir det en annan berättelse än den jag först fick till mig. Skulle vara kul att veta vad ni andra tycker om detta. Kommentera gärna.

Jag upplever att castingen är bra. Älskar Jennifer Lawrence som Katniss och är fram för allt imponerar av hennes och Lenny Kravitz scener där den närhet som man kan läsa sig till i böckerna framgår på ett tydligt sätt trots att scenerna är få och korta. Flera av spelarna på arenan hade jag tänkt mig på ett annat sätt, men huvudkaraktärerna är väldigt nära de jag sett i mitt huvud när jag läste boken och de gör sina karaktärer rättvisa.

Filmen gör boken rättvisa och det enda jag kan klaga på är faktiskt åldersgränsen. Jag har två barn som är elva och åtta år. Jag vill inte ta med mig någon av dessa på filmen och då har ändå min äldsta dotter läst boken. Filmen är full av väldigt visuella bilder av de dödsscener som förekommer i boken och det behöver den vara för att skapa den känslan av hur hemskt allt detta är som vi ska ha med oss när vi läser boken eller ser filmen. Jag anser därför inte att filmen borde vara gjord på ett annat sätt. Men att sätta en elvaårsgräns tycker jag är väl magstarkt. Förmodligen skulle en gräns på kanske tretton år vara lagom för denna typ av film även om det förstås är olika från individ till individ. Kanske dags att tänka över åldersgränserna, det är ett stort hopp mellan 11 och 15 inte minst om man tänker på att sjuåringarna kan gå med en inte ont anande förälder.

Filmen är jättebra och jag ser verkligen fram emot fortsättningen.

av Elin

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s