Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Vad är grejjen med Strindberg? september 30, 2012

Filed under: Rekommenderas ej — bokslukarna @ 5:46 e m
Tags: , ,

Erkänner! Jag kan inte alls förstå mig på vurmen kring denna man född i mitten av 1800-talet. Jag har precis läst ut Röda rummet, vilket jag klarade med nöd och näppe och tråkigare bok får man leta efter. Min man påstår att han har stängt av vår väggklocka eftersom den ringde på natten, men jag är helt säker på att den stannade för att jag läste denna tråkiga bok.

Nu måste jag bara klargöra att jag fullständigt älskar”Ett halvt ark papper”. Jag kan inte för mitt liv förstå att det är samma författare. I ett halvt ark papper finns nerven där, känslan. Det går inte att läsa den utan att få tårar i ögonen, men i Röda rummet. Jag kan inte hitta ett uns av känsla för människorna Strindberg beskriver. Ofta tänker jag att de får skylla sig själva för att de är så naiva och inte tar tag i nånting, men ännu oftare tänker jag ingenting för jag bryr mig inte. Handlingen kretsar kring ett gäng konstnärssjälar i Stockholm och utspelar sig på den tid då Strindberg skrev boken, alltså andra halvan av 1800-talet. Att slå sig fram som författare eller skådespelare är såklart tufft och männen i boken är hela tiden oerhört fattiga. Boken är full av möten på restauranger där de lånar pengar och äter och, framför allt, dricker. Sen pratar de om hur eländigt allt är. Och det är eländigt, men jag bryr mig inte. Det kanske får mig att låta känslokall och för att råda bot på det ska jag tala om att det finns ett ställe i boken när jag drabbas känslomässigt. Det är i slutet av sextonde kapitlet när ett par fina damer hälsa på uppe i Vita bergen och ser de fattiga barnen. De kan jag känna för. De är bara små barn och kan inte själva tag sig ur sin svåra situation. Men när det gäller huvudpersonerna i boken så når de mig inte. Om jag bara hade känt för dessa personer som jag gör för Jean Valjean i Samhällets olycksbarn så kanske boken hade blivit lite mindre tråkig. Saken är dock den att det händer faktiskt ingenting i boken. De bara bara pratar och dricker och elände, elände….

Nä, om ni vill fira detta Strinbergsjubilarår så läs ”Ett halvt ark papper”. Den är bra och den är kort så ni kan göra det redan ikväll. Men ge er inte på Röda rummet för den är så tråkig att klockorna stannar.

av Elin

PS. Det finns all anledning att försöka övertyga mig om att Strindberg verkligen har nåt att komma med.

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s