Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

Filmfestival i bokklubben november 18, 2012

Så var det äntligen dags för bokklubbens årliga filmfestival, den tredje i ordningen. Upplägget, för er som är obekanta med det, är att vi samlas en dag för att se filmer från böcker vi läst. Denna gång valde vi Fingersmith av Sarah Waters samt Revolutionary Road av Richard Yates som också var den senaste boken vi läst. Vi försökte länge även få tag i en inspelning av Strindbergs Röda rummet, vilket inte lyckades (om nån vet hur vi kan få tag på den till nästa gång skriv i kommentarerna). Dessa två filmer, inklusive diskussion av den sista, visade sig tidsmässigt vara gott nog.
Maten vi lagar och äter under dagen och kvällen hör tätt samman med böckerna och filmerna. I år var det lite svårt att hitta specifika maträtter ur böckerna. Men med avstamp i Harry Potters värld (inte helt oväntat) och med hjälp av recept ur The Unofficial Harry Potter Cookbook fick vi till en bra mix av brittiskt traditionell mat och amerikanskt 50-tal. Och vi kan lova att det blev fantastiskt gott, speciellt middagen. Sötsakerna är med betoning på söt (nästan lite väl söta).
Vi tittade först på Revolutionary Road och till den serverades Hagrids Rock cakes och Treats from Honeydukes i form av Dates- Walnuts-Cocunut bonbons. Filmen följer boken väldigt väl, det finns en strandscen som inte finns med i boken och några enstaka stycken är borttagna. Men i stort så är den historien rättvis. En av oss saknade mycket Franks inre monologer eftersom det gav en bättre bild av honom och att han också längtade bort från förortslivet. Åtminstone i början. Vi tycker storyn är bra och filmen är jättesnygg. Den beskriver vardagsrealism på ett jättebra sätt, bråken mellan makarna känns som om de är på riktigt och sättet de inte kan hantera tillvaron på är inte tillrättalagt. Leo och Kate gör väldigt bra ifrån sig och det var ju det de flesta recensenter sa när filmen gick upp på bio. Slutet är precis lika jobbigt som i boken och det känns kanske som om det hade varit bättre om Disney fått skriva manuset (tycker Elin, som nu funderar på att för första gången ge sig in i fanfiction branschen). Till denna ganska bittra film var det tur att vi hade de kanske översöta godsakerna.
Efter första filmen lagade vi stek med potatis, ärtor och morötter allt enligt recept från Harry Potterkokboken. (Vi återkommer med recension om hur den fungerar att laga mat ur boken.) Det blev väldigt god mat och vi hade mycket att prata om i och med att vi hade läst boken och sett filmen nu.
När vi upptäckte att BBCs version av Fingersmith är två timmar och femtionio minuter så tyckte vi det var bäst att ta med Treacle tart bitarna ner i källaren, tillsammans med lite chips och godis så att vi skulle överleva hela tre timmar. Fingersmith var också väldigt lik boken. När man har hela tre timmar på sig att återge en bok behöver man inte ta bort mycket. Boken är full av vändningar och det lyckas man återberätta i filmen. Efter den supersnygga Revolutionary Road så känns det att detta är en TV- produktion. I början är det lite svårt att få samma känsla för personerna som vi får när vi läser boken, men efterhand så vaknar sympatierna. En sak som är kul med att se filmen efter att man läst boken i det här fallet är att vi vet vad som ska hända och kan läsa in reaktionerna i folks ansikte med den information vi har till hands. Imelda Stunton som är en fantastisk skådespelerska gör en väldigt bra prestation även i denna film.
När klockan så närmar sig midnatt är vi klara för denna gång och efter dessa timmar i en källare känns det skönt att ta en promenad hem i den småkyliga novembernatten.
Av Hanna och Elin

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s