Bokslukarna's Blog

For those about to read. We salute you!

The Great Gatsby-filmen juli 12, 2013

gatsbyJösses! Man blir ju helt bortblåst av de mangifika scenerna i den nya filmatiseringen av The Great Gatsby. Det är ingen som behöver fundera på om det är Baz Luhrmann som regisserat filmen.Likheterna med Moulain Rouge är slående i såväl storslagenhet som det smarta draget att lägga till modern musik i versioner som smälter in i fimen på ett väldigt smart sätt. I början av filmen är jag nästan rädd för att historien kommer drunkna i alla storslagna scener som dessutom levereras i 3D, men skådespelarna gör ett oerhört bra jobb för att det inte ska hända.Cary Mulligan och Tobey Maguire som Daisy och Nick gör jättefina rolltolkningar, men det är Leonardo DiCaprio som är stjärnan. Leo lyckas i mitt tycke verkligen fånga den sårbara lille pojken som jag uppfattar Jay Gatsby som när jag läser boken på ett mycket bättre sätt än Robert Redford gjorde på 70-talet. Jag var mycket irriterad på Redfords tolkning, eftersom jag i den filmatiseringen upplever Gatsby som arrogant och ganska otrevlig. DiCaprio däremot lyckas verkligen förmedla bilden av en desperat man i jakt på den ultimata tillvaron. Han är helt övertygad om att bara han kan få Daisy så är hela det liv han kämpat så länge för komplett.

För er som inte vet det så utgår berättelsen ifrån Nick Carraway som flyttar in i ett enkelt bostadshus på Long Island, mitt bland alla rika människor. Det är Nick, vars rika kusin Daisy bor i området, som berättar hisorien om hans granne Gatsby. Gatsby är oerhört välbärgad och bor si sitt fantastiska hus och har varje kväll storslagna fester i sann 20-tals anda med champange och dans i korta kjolar och frisyrer. När Jay Gatsby närmar sig sin granne, Nick, får vi snart veta att det är för att komma nära hans kusin den vackra, men ack så gifta Daisy. Sen drar triangel (eller mer än triangel kanske) dramat igång. Men filmen, och boken med såklart, är så mycket mer än bara en man som älskar en gift kvinna. Den handlar om rika och fattiga och framföra allt om drömmar och människor som inte alltid är så som man tror från början.

Jag gillar verkligen berättelsen som Gatsby, som har så många bottnar. Jag tycker dessutom att denna filmatisering gör hiastorien rättvisa, så tveka inte utan gå och se den här. Behöver jag överhuvudtaget tillägga att den bör ses på bio?

av Elin

Annonser
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s